domingo, 7 de julio de 2013

Un any desprès del gran incendi de l'Alt Empordà...que hem après...


El 22 de Juliol del 2013 es va iniciar un incendi que es va esdevenir-se un dels pitjors incendis que ha patit Catalunya en els últims anys a la zona de l'Empordà, amb més de 10.000 ha cremades. La causa: una burilla a Le Pertus (en un pàrking), l'escenari: un paisatge continu de vegetació, sec per la sequera acumulada, molt ventat per una Tramuntana severa, amb unes onades de calor que van deixar la vegetació "al dente" per cremar sense control.


Del documental d'avui al "30 minuts" de TV3 : "Terra Cremada" www.tv3.cat/videos/4629714/TERRA-CREMADA, podem extreure algunes idees problema, les quals són pilars de la problemàtica amb els grans incendis forestals (GIF):

- Boscos sense gestió = extenses i denses masses forestals = gran acumulació de combustible
- Danys a cases i infraestructures = excasa o nul·la conciència de l'autoprotecció, cases en mig del bosc

- Una burilla causa 2 greus incendis (La Jonquera i Portbou) = més del 90% dels incendis són per causa humana
- "No hi ha ningú aquí! I es crema casa meva!" = els grans incendis forestals (i simultanis) "consumeixen" una gran quantitat de recursos d'emergència = fòra de capactitat d'extinció + prioritat de salvar vides humanes, animals i propietats = GIF de La Jonquera

No obstant, aspectes positius (malgrat que reactius, versus pro-actius) que desprenen són:
- Desprès del foc, els veins reconstrueixen conjuntament les seves finques afectades = cooperació solidaria
- Desprès del foc, s'ha despertat la inquietud de tractar el combustible entre les cases i el bosc.
El bosc es regenera desprès d'un foc (depenen de la severitat de l'incendi i vulnerabilitat del bosc), però les vides no.

No ens podem quedar asseguts i contemplant la tragèdia, i culpar als altres del problema. S'ha d'actuar i una forma de fer-ho és mitjançant Associacions com la nostra, des de l'altruisme i el cooperativisme.


No hay comentarios:

Publicar un comentario