lunes, 5 de agosto de 2013

Sensibilitzar és el repte!

El Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament de Sant Boi va contactar amb la nostra Associació per tal d'oferirnos la possibilitat de participar en un procés de mediació. El motiu fou una sanció imposada a un usuari de l'Àrea de lleure de Torre de la Vila, al Barri de Camps Blancs, per infracció en l'ordenança municipal. Concretament, realitzà una barbacoa portàtil sota l'arbrat en aquesta àrea, fet totalment prohibit, tenint en compte la proximitat amb el bosc i del període d'alt risc en que ens trobem.


El sancionat en qüestió va accedir a participar en un procés de recapacitació i la seva acció amb nosaltres va estar la d'informar als usuaris de la mateixa àrea de lleure, sobre la prohibició de fer qualsevol tipus de foc sota l'arbrat, altres mesures de seguretat i del telèfon d'emergències 1 1 2. Concretament va estar el passat cap de setmana al migdia, aprofitant que el nivell de risc d'incendi era Molt Alt (Pla Alfa Nivell 2). Disposava d'identificació i oferia tríptics informatius i alguns llapisos de cortesia amb el número 112.
Tenint en compte el gran volum de persones que hi són usuàries, en total és van informar més de 120 persones el dissabte i unes 70 persones el diumenge. L'informador va reconèixer que la seva tasca d'informació i dissuassió fou molt interessant i es mostrà sensibilitzat per la causa.

No obstant, hi ha hagut imprudències que han causat danys important.

Fa pocs dies un incendi va cremar més de 2.200 ha a la Serra de Tramuntana (Mallorca), d'alt valor ecològic, amb nombroses evacuacions, danys i costos importants en l'extinció del l'incendi.
La causa: una imprudència en l'ús d'una barbacoa. En aquest cas, la imprudència és va materialitzar en l'incendi i l'imprudent (el de la foto) va ser detingut i disposat al jutge per delicte d'incendi forestal. Al 2005 un gran incendi (> 13.000 ha.) a Guadalajara provocant la mort de 11 bombers forestals, tambè per una barbacoa.
Si no volem ser la causa d'un incendi, hem de ser conscients del que estem fent davant qualsevol activitat que comporti un risc d'incendi. A continuació teniu les característiques que han de presentar les barbacoes per tal de que es puguin emprar.
En tot cas, els dies d'Alt Risc d'incendi, millor optar per menjars freds i saludables.

http://www20.gencat.cat/portal/site/msi-dgac/menuitem.cfb4d0ec869dcac3934fec60b0c0e1a0/?vgnextoid=ede1ce89af790310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=ede1ce89af790310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default#a1

No hay comentarios:

Publicar un comentario