domingo, 25 de mayo de 2014

Preparats per la campanya forestal 2014Divendres passat va tenir lloc al centre Can Calderon (Viladecans) una reunió informativa sobre la campanya d'incendis forestals d'enguany. A l'acte hi van participar responsables regionals de Bombers, Agents Rurals,  SEM, Mossos d'Esquadra, Diputació de Barcelona, Federacions d'ADFs del Penedès-Garraf, l'Anoia i el Baix Llobregat i Parc de Collserola. Tenia com a objectiu exposar els recursos que disposa per la campanya d'estiu, analitzar la previsió del risc i discutir propostes en l'àmbit de la coordinació entre els diferents cossos i entitats.

L'anàlisi de la situació
Tècnics del GRAF van exposat la situació dels nostres boscos front al risc d'incendi. L'índex de sequera (Drought Code) marca un eix més sec desde les Terres de l'Ebre seguint la costa i endinsant-se fins a la Catalunya Central, amb un major dèficit hídric (sobretot al sud de l'Ebre). La veritat és que la pluviometria ha estat inferior a la mitjana en les zones d'influencia d'aquest eix, malgrat que les previsions estacionals dels models meteorologics indiquen un estiu amb anomalies positives en la precipitació: aixó vol dir hi ha una tendencia a que plogui per sobre de la mitjana (uns 650 mm a Barcelona, per exemple). No obstant, els models tenen una gran incertessa i aquestes prediccions a mig termini poden no ajustar-se a la realitat.

El fet és que venim d'un hivern sec, molt ventòs, amb precipitacions el passat mes que han millorat relativament l'estat de la vegetació front al foc. L'incendi de Vall-Llobrega, del passat març, va mostrar com un escenari meteorològic propici als incendis (vent, sequera...) però sense ser extrem, genera comportaments del foc que escapen a la capacitat d'extinció. Els especialistes preveuen comportaments similars si durant els pròxims dies no plou amb consideració i fa calor, i ho atribueixen a l'estat dels boscos: sense gestió, s'acumula la biomassa i quan crema, ho fa en alta intensitat amb unes mínimes condicions meteorològiques adverses.


Recursos al Baix Llobregat
Els Bombers compten amb 10 parcs de bombers funcionaris (24 hores) i 9 parcs de bombers voluntaris (operativitat segons risc i disponibilitat del voluntariat), amb reforços estratègics per a tota la Regió d'Emergències Metropolitana Sud (Baix Llobregat, Penedes, Garraf i gran part de l'Anoia) tant en vehicles terrestres com en mitjans aeris.
La Federació ADF Baix Llobregat formada per 11 ADFs i 23 municipis, reuneix 175 voluntaris/es amb acreditació per participar en un foc forestal (carnet groc), una 40 de vehicles tot-terreny: la meitat són  4x4 lleugers amb kit d'extinció (500 litres) i 6 camions amb una capacitat d'aigua total de quasi 30.000 litres.
El dispositiu del Pla de Vigilancia i Informació (PVI) de la Diputació de Barcelona, que dona suport tambè a les ADFs, està format enguany a la nostra comarca per 6 rutes de vigilància (4x4 amb 1 informador/a), 1 torre de guaita (la Desfeta), 1 vehicle de primera intervenció (2 vigilants) a l'àrea del Parc del Garraf, 1 control de zona (1 operador) ubicat al costat de la Sala de Control Regional de Bombers a Sant Boi i 1 enginyer forestal responsable a la comarca del PVI. Es comparteixen les mateixes freqüències que les ADF i l'horari és de 11.30 a 19.30h del 15 de juny al 1 de setembre.


Els voluntaris de Sant Boi
Com cada anys i desde fa quasi 20 anys, els voluntaris forestals de Sant Boi han reforçat els recursos professionals existents a l'estiu per afrontar la campanya forestal. Enguany disposem d'una 20 de voluntaris/es amb carnet groc i d'un vehicle pick-up amb capacitat per 4 persones, un kit amb 500 litres d'aigua, motobomba, mànegues i accessoris, així com cartografia, farmaciola i eines diverses. Amb aquest vehicle i un bon maneig del kit es pot treballar tirant aigua uns 5-10 minuts a una distància màxima de 100 metres (5 mànegues), sovint suficient per sufocar conats o reduir el potencial d'un incendi abans no arribi més ajuda.
Estem a l'espera de l'arribada d'un segon vehicle 4x4 pick-up, el qual passaria a ser vehicle de primera intervenció deixant l'actual per transports de personal i eines.
El compromís del voluntariat es regula mitjançant un calendari que s'aprova en Assamblea prèvia a l'estiu, a on es distribueixen en 5 grups format per uns 3-4 voluntaris, que fan guàrdia en torns del cap de setmana (dissabte o diumenge). A cada grup hi ha un Cap de Colla. En total s'han establert 45 torns de guàrdia (es va començar el 3 de maig i es preveu acabar 28 de setembre) en l'horari de 12 a 20 hores, variable segons risc d'incendi i disponibilitat del voluntariat. Aquest compromís implica unes 2 guàrdies al mes i un total d'unes 80 hores a la campanya per voluntari/a.

Independentment del calendari i segons els episodis d'alt risc, es mobilitzen les persones de forma preventiva a la seu de Torre de la Vila. La trucada telefònica i la missatgeria ràpida (Whatsapp) són els canals habituals d'informació entre els voluntaris/es; operativament però, es disposa d'emissores de ràdio portàtils, a la base i al vehicle. Tambè s'intercanvia informació amb la resta de portaveus dels municipis de l'ADF Puig Vicenç (Begues, Santa Coloma de Cervelló, Torrelles, Vallirana, Sant Vicenç dels Horts, la Palma i Cervelló) i el seu president.

Aquí teniu més informació sobre:
Previsió del risc d'incendi: PLA ALFA
Normativa i Autoritzacions: Autoritzacions Departament Agricultura
Consells de Prevenció i Autoprotecció: Protecció Civil

I RECORDA: DAVANT UN CONAT D'INCENDI O UNA COLUMNA DE FUM, TRUQUEU AL TELÈFON D'EMERGÈNCIES 1 1 2


No hay comentarios:

Publicar un comentario